שאלות ותשובות

פעם תלמיד ביקש ללמוד ולהשתלם באומנות לחימה. הוא שאל את הסנסיי (המורה): "כמה זמן לוקח להיות אמן או מאסטר". המורה ענה: "חמש שנים". התלמיד המשיך ושאל: "ואם אתאמן בצורה שקדנית, מדי יום. כמה זמן אז ייקח להיות מאסטר"? המורה ענה: "אם כך, עשר שנים". התלמיד הקשה והמשיך: "ואם אתאמן כל יום, במשך כל היום. אחדל מעיסוקיי האחרים ואקדיש את כל זמני לאימון ללא הפסקה, כמה זמן אז ייקח לי להיות מאסטר?" על כך ענה המורה: "חמש-עשרה שנים!".
משום שאימון באומנות לחימה אינו "קורס" או "השתלמות", אלא בחירה בדרך (באומנות או ב-DO), לא ניתן להפוך למספרים ולכמויות שאלות הקשורות בהתפתחות. במילים אחרות, התקדמות לאורך ה-DO כוללות תובנות והארות בלתי צפויות, הכוללות אף שינויים במטרות שבגללן התחלנו להתאמן. כך שאי אפשר וגם אין זה נכון לשאול ולענות מראש, כמה זמן ייקח כך לעשות כך או כך באייקידו. הידיעה של האמנות על פרטיה היא אישית וחלקה הגדול עובר דרך חוויות למידה גופניות. מאחר שאחת הכוונות של האימון הנו להימנע ממצבי אלימות, זאת אומרת אפילו לא להיכנס אליהם, יתכן כי שינויים משמעותיים מאוד יכולים להתרחש אפילו אחרי אימון יחיד. כל מי שחפץ בכך ויכול להגיע לדוג'ו, שהוא מקום האימון. מגבלות פיזיות אינן יכולות למנוע אימון, ותמיד יש להתאים את האימון למתאמן. גיל, מין, נתונים פיזיים, כושר גופני, ועוד, משפיעים על אופן האימון, אולם אינם מהווים סף היכול למנוע ממישהו להתאמן. ברמה פשוטה ההבדל קשור בהתאמות והעידכונים שעשו שני מורי אייקידו רבי השראה ויכולת: קואיצ'י טוהי סנסיי (שהיה המורה הראשי תחת אוסנסיי, יוסד השיטה), ביוסדו את שינ-שינ-טואיצו אייקידו, ולאחריו רוד קוביאשי סנסיי -- מייסד שיטת סיידוקאן. המסלול שמורים אלה התוו כלל את ההתאמה של טכניקות האייקדו ושל הוראתן לעולם המערבי-המודרני. יש לכך מספר ביטויים.
תשובה מורכבת יותר מתייחסת להיבטים של אומנות: מראה ואסתטיקה. אחד ההבדלים בין אייקידו ובין אומנויות הגנה עצמית אחרות, וכן בתוך אייקידו (בין סגנונות שונים), הוא אסתטי. הטכניקות נראות אחרת ומרגישות אחרת – הן עבור התוקף והן עבור המשתלב. לסגנון סיידוקאן אייקידו אסתטיקה מובחנת ומיוחדת משלו, שאיכותה הגדולה היא בתנועות קצרות ובעלות עוצמה, שמביאות לירידה מהירה של התוקף אל הקרקע. נראה פחות תנועות רחבות, "מסורתיות" ומסורבלות, ונקבל יותר תנועות תמציתיות ומזוקקות. את העיקר או היסודות.