מילון פתוח - Do-no-Sho


את החיבור "המילון הפתוח" חיברתי בשנים 1996-1998, והוא ביטא את העניין הרב שהיה לי בשפה היפנית, כפי שהיא באה לידי באימונים ובשפה של אומנות האייקידו. מדובר למעשה על חיבור בהיקף של ספר, שבו בחנתי מכיוונים שונים את ה"אותיות" של אומנות ההגנה העצמית אייקידו. אני כותב את המילה "אותיות" בגרשיים, משום שהכתב היפני אינו כתב אלפביתי, אלא פיקטוגראפי (ואין בו אותיות), והתמונות המשמשות בשפה זו, והמשמעויות הרבות והשונות שלהן, מאפשרות להרחיב מאוד, ולהעמיק את המשמעויות של התנועות ושל המפגשים באייקידו. כל ניתן לשפר ולהיטיב את הטכניקות עליהן אנו מתאמנים ואשר אותן אנו ממלאים בגופנו.

המהדורה הראשונה גם נכתבה בצל פטירתו של רוד קוביאשי סנסי (אשר נפטר בשנת 1995), יוסד בית-הספר של סיידוקאן אייקידו, ואשר לזכרו הקדשתי את החיבור.

בשנת 2001 הוצאתי מהדורה שניה ומעט יותר מורחבת של החיבור. עם העלאת החומרים השונים שלנו לאתר, אני מעלה גם את החיבור הזה, ומקווה שהקריאה בו תהיה מהנה ומלמדת באחד.

לבסוף, שתי הערות: ראשית, לחבור שני שמות שאינם זהים: "מילון פתוח" ו"Do-no-Sho" שבתרגום חופשי הנו "ספר הדרך". שני כותרים אלה משלימים זה את זה ומבטאים נכונה את משמעות הספא עבורי. מצד אחד זהו אכן מילון, אשר עובר קנג'י אחר קנג'י, על אוצר המילים של שפת האייקידו. אך זהו גם מילון "פתוח" הכולל רשמים מן האימונים, רגשות, זיכרונות ואסוציאציות, ובכך אינו מהווה מילון "אובייקטיבי" או "ניטראלי" אלא סוג של חיבור הנכתב מנקודת מבט מעורבת ואידית. כאן מגיע השם השני של החיבור: "ספר הדרך". ספר הדרך הנו חיבור אשר נכתב בנקודה מסויימת של התפתחותי באומנות האייקי, או במילים אחרות בנקודה מסוימת ב-דו (DO). כמילון פתוח, והדגש הוא על המילה "פתוח" התקווה שלי היא כי חיבור זה יוכל להיות חלק מן ה-דו של האייקי של מתאמנים ומתאמנות נוספים. שנית, אפשר לראות בשולי העמודים איורים קטנים של אנשים מצחיקים קצת אשר למעשה מבצעים טכניות של אייקידו. איורים אלה צוירו בידו האמונה של אלכס מן (שהנו גם הוא אמן לחימה), עוד למהדורה הראשונה. כאשר מדפדפים במהדורה המודפסת של "ספר הדרך", האיורים יוצרים מעין סרט אנימציה קצר, ובו מבצעות הדמויות המצויירות טכניקות של אייקידו. זהו אפקט משעשע אשר אינו עובר בגרסה האלקטרונית של החיבור. בחיבור המקורי המטרה היתה לשעשע את הקורא (על-ידי האנימציה הזו המזכירה את המחברות של ביה"ס אשר בשולי דפיהן היינו מאיירים סרטונים קצרים כאלה). חשוב מכך, נראה לי כי גם רציתי לומר משהו על סוג החיבור, שהוא פחות דומה לחיבור פילוסופי (במסורת המערבית והמפושטת של המושג), ויותר דומה לסרטון משעשע, שבעצם כל עמוד בו—כל העמוד בו—הנו סוג של סרט נע ואנושי.

לגישה למילון הפתוח, אנא לחץ/י כאן



חיים נוי, 2007