אדיבות ומשמעת בדוג'ו של סיידוקאן אייקידו


המילה דוג'ו משמעותה: "מקום ללמוד ולהתאמן בדרך". בכניסתך לדוג'ו, חשוב/חשבי על כך שבאת כדי ללמוד אייקידו: "הדרך להרמוניה עם הטבע". דאג/י לכך שהתייחסותך לדוג'ו ושהתנהגותך בו, יישקפו את רגשות האייקי אליהן את/ה שואפ/ת. כל אומנויות הלחימה מבוססות מתחילתן ועד סופן על כבוד: כבוד לעקרונות ולאומנויות אותן לומדים ומשננים; כבוד למורים ולמורות, למדריכים ולמדריכות ולתלמידים ולתלמידות הלומדים והלומדות עמך; כבוד לכל הסובב אותך. רק עם גישה מכבדת, תוכלו להגיע להרמוניה עם העולם שסביבנו. אנו מראים כבוד זה על-ידי ביטוי גופני מלא: קידה.

בעת הקידה יש להביט ישירות באדם, או בדבר, אליו קדים, ולקוד בצורה כנה ואדיבה. נהוג לקוד במקרים הבאים:
  1. בעלייתך וברדתך מן המזרנים, טַטַמי, יש לקוד לכיוון השומן (חזית הדוג'ו).
  2. בפתיחת השיעור קדים כולם לעבר השומן ביחד, ולאחר מכן מחליפים המורים והתלמידים קידות ואומרים: "אונֶגָאי שימַסוּ", דהיינו: "אנא, למדני. אנא התאמן עמי".
  3. בני זוג לאימון מחליפים קידות לפני שמתאמנים יחד, ולאחר סיום האימון המשותף.
  4. בכל פנייה למדריך, או בפניית המדריך אליך או לי מי שמתאמנ/ת עמך, יש לקוד. לאחר שהמדריך עזר לך ולפני שילך, קוד/י בשנית. יש להקפיד תמיד לפנות אל המדריכים, וכן לכל המתאמנים האחרים בדוג'ו, בנימת כבוד.
  5. בתום השיעור, המדריכים והתלמידים קדים בצוותא לשומן, ולאחר מכן חליפים קידות ואומרים: "דומו אַריגָטו גוזָאימַשִיטָה, דהיינו "תודה רבה".
  6. לאחר סיום השיעור, ולפני עזיבת איזור המזרנים, מודים אישית למדריכים ולכל התלמידים על שהתאמנתם יחד בהרמוניה. אם ברצונך להודות לחבר/ה, שב/י מולה או מולה והחליפו קידות. על המזרן מכובד להחליף קידות בישיבה. לעמוד לפני חבר או חברה הרוצים לקוד בישיבה נחשב בלתי מנומס. אם החברה או החברה כבר עומדים, מקובל גם-כן לעמוד ולהחליף קידות בעמידה. מאידך, להישאר בישיבה ולהכריח חבר או חברה עומדים לשבת – על מנת להחליף קידות עלול להיות מביך עבורם.
  7. זכרו למתן בקידות. הגזמה בכמות הקידות עלולה לגרום לאי נוחות לאחרים ולהביא לתוצאות שליליות במקום חיוביות.
ההגעה לשיעור

ברצונך להשתתף בשיעור – הייה בזמן. לא להרבות לאחר. אם אחרת, התנצל/י בפני המדריך, בקש/י רשות להצטרף לשיעור, חכה/חכי לרגע המתאים, קוד/י לשומן והצטרפ/י. אם חייבים לצאת מן השיעור לפני סיומו, נא להודיע על כך למדריך מראש. יש אז לקוד לשומן ולצאת בצורה שלא תפריע לשיעור. בצאתך, המנע/י מלעבור לפני המדריך, או בינו ובין השומן.

התנהגותך בדוג'ו משקפת את התייחסותך ללימודיך. בישיבה הייה עירני. השתדל/י תמיד לשבת סֵייזָה. רק בישיבה זו הנך במצב של כוננות רגועה. לעתים, כאשר ישיבת הסֵייזָה נעשית בלתי נוחה לך, שב/י בשילוב רגליים ("ישיבה מזרחית"), תוך הקפדה על גב זקוף. בפתיחת השיעור ובסיומו עליך לשבת בסֵייזָה בלבד.

בעת השהות בדוג'ו, התרכז/י במטרת לימודיך: להפוך את האייקידו לחלק ממך. בכל עת הקפידו על יחס רגוע, ערני והרמוני לדברים הסובבים אותך בדוג'ו. אם אימוניך בדוג'ו יהיו כנים באמת, האייקי שתרכוש/י יהיו עמך גם חוץ לדוג'ו.

הערות מסיימות

אין זה מקרה כי בעברית מקורה (האטימולוגי) של המילה "כבוד" הוא במילה כבד. השמירה על עקרון הכבידה בעת האימון באייקידו מבטאת אם כן, לא רק את היציבות של הגוף שלך, אלא גם את רחשי הכבוד שאת/ה חש/ה כלפי הסובב אותך. במילים אחרות, עקרונות האיחוד של גופנפש, וביניהם עקרון השמירה על "משקל כלפי מטה" או "כבידה", אינם ענין שלך עם עצמך, אלא גם ענין שלך עם הסובבים אותך בעת האימון.

ובהמשך לנקודה זו. אכן, "כל אומנויות הלחימה מבוססות מתחילתן ועד סופן על כבוד". לעתים קרובות אנו שומעים זאת, ואכן מבינים כי שמירה על רמת התוקפנות באימון אפשרית רק תוך כדי שמירה על כללים ברורים של כבוד. עם זאת, באימון בסיידוקאן אייקידו הדגש הנו גם על אדיבות. אדיבות זו אינה רק תנאי עבור אימון הרמוני ומקדם, אלא היא גם תוצאה של אימון זה! אימוני האייקידו בדוג'ו שלנו אמורי ליצור או לייצר או לשפר את יכולותינו להיות מנומסים, מתחשבים ואדיבים בעת פגישות ואינטראקציות אף מחוץ לדוג'ו. המדובר אינו רק בעצם האימון, אלא בסגנון המסוים של האומנויות (טכניקות) עליהן מתאמנים, ובסגנון ההוראה הייחודי של סיידוקאן אייקידו. אלה מכוונים לא רק לביצוע יעיל של אומנויות הגנה עצמית, אלא גם על פיתוח רגישות ואדיבות של האחר ממש תוך כדי ביצוע תנועות הגוף: הירידה מקו ההתקפה, ההשתלבות, ההובלה, ההטלה או הריתוק, וכן הלאה.